Isolatieplaten van riet, gras en houtsnippers

Dat is duurzaam dakdekken

Als woningcorporatie hebben we de taak om veel huizen te bouwen en te renoveren. Tegelijkertijd moeten wij de CO2-uitstoot zien te beperken. Op zoek naar biobased bouwmaterialen, kwamen we in contact met First Circular Insulation. 

De uitdaging

In onze zoektocht naar biobased bouwmaterialen kwamen we uit bij de ‘scale-up’ First Circular Insulation. Zij maken dakisolatieplaten van 100% natuurlijke grondstoffen. Het bedrijf heeft een ‘pilot’ fabriek in Veenoord (Drenthe), waar reststromen uit de land-, tuin- en bosbouw worden verwerkt. Daarvoor werken zij onder andere samen met Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

De innovatie

Hoe werkt het? Bomen en planten geven ons zuurstof en houden tijdens hun leven CO2 vast. Vaak wordt snoei- en maaiafval (lees: biomassa) verbrand in warmtecentrales om er warmte mee te maken. Hierbij komt de CO2 vrij en de lucht vervuilt. Maar in het geval van de isolatiepanelen van FC-i vermijd je deze uitstoot. De grondstof hout (bomen en planten) slaat de CO2 namelijk permanent op. Na de levensduur van een dak, lever je de isolatiepanelen weer terug aan FC-i. Zo wordt het materiaal weer hergebruikt. Kortom, 100% biologisch en circulair!

FC-i bewerkt de reststromen van de land,- tuin- en bosbouw tot een homogene massa. Dan voegen ze een schimmel (mycelium) toe. De schimmel zorgt ervoor dat het mengsel uiteindelijk hard wordt (kolonisatie). Zodra het mengsel hard is, worden de schimmels gedood. Hierdoor groeit het aantal schimmels niet meer. In een klimaatkamer wordt het mengsel gedroogd. Zo ontstaat een plaat die nu al voldoet aan wettelijke vereisten voor 2050. De dakisolatieplaten van FC-i gaan de concurrentie aan met niet-duurzame isolatie, zoals PUR, PIR, EPS en steenwol. Producten die erg veel energie kosten om te produceren (steenwol) of die op basis van aardolie worden gemaakt. Producten die dus het milieu aanzienlijk meer belasten.

FC-i isolatie

De oplossing

De Alliantie was meteen enthousiast over deze nieuwe oplossing voor verduurzaming van onze woningen, waarbij ook nog eens uitsluitend Nederlandse organisaties zijn betrokken. Onze dakpartners Patina en Consolidated hebben inmiddels de dakisolatie toegepast bij enkele wooncomplexen. Door de platen te gebruiken in renovatieprojecten of nieuwbouw blijft de CO2 zeker dertig jaar langer opgeslagen (pas na dertig jaar moet een dak weer worden gerenoveerd). Daarna is het materiaal nogmaals te gebruiken. Zo maken we van ‘afval’ weer grondstof.   

Dit project doen we samen met:

FC-i logo

Zelf een innovatief idee?